Flott lansering i 2022

 

Nå er jubileumsnummeret av HEFTET RINGERIKE lansert

 

Tekst: Marit Stubbraaten. Foto: Per M. Haakenstad

 

Tradisjonen tro ble årets Heftet Ringerike lansert siste søndagen i oktober, og som vanlig skjedde dette på Ringerikes Museum hvor lokalhistorien sitter i veggene. Her fikk nærmere 90 personer presentert smakebiter fra årets hefte som nå er i salg.

 

Denne høsten er det hundre år siden Heftet Ringerike utkom for første gang, og jubilanten er sprekere og mer innholdsrik enn noensinne ifølge den nye hefteredaktøren Anne Sofie Hval som ledet møtet med stø hånd.

 

Rekordstort jubileumsnummer

Med et ekstra fyldig jubileumsnummer med hovedvekt på de siste hundre årene vil redaksjonen vise hvordan ringerikssamfunnet har utviklet seg i løpet av det tidsrommet som heftet har eksistert. De 32 artiklene favner både bygdekultur og bykultur og har som mål å vise at kulturlivet på Ringerike og i Hole består av så vel finkultur som folkekultur og popkultur.

 

Blant annet inneholder heftet to store kunstartikler, skrevet av Lisbeth Wennersberg og Bodil Gusgaard. Førstnevnte skriver om Ståle Kyllingstads fantastiske kirkekunst fra Hønefoss gravkapell, og Gusgaard tar for seg den unike ikonsamlingen på Ringerikes Museum. Årets hefte byr også på en lang, lesverdig artikkel om pinsemenigheten Salem i Åsbygda, signert hefteveteran Gudmund Bakke. Mer folkelig tilsnitt har de tidstypiske oppveksthistoriene som årets hefte inneholder. Under sin presentasjon av artiklene la redaktøren stor vekt på å få fram det tematiske mangfoldet.

 

Seks artikkelpresentasjoner

I jubileumsåret har Heftet Ringerike kvinnelig redaktør, men Anne Sofie Hval ikke er den første dama i redaktørstolen i det tradisjonsrike heftet. Gamle møteprotokoller kan dokumentere at Ellen Hals både var den første kvinnen i redaksjonen og den aller første som ble titulert som redaktør. Pioneren Ellen Hals har fått en egen artikkel i jubileumsheftet, skrevet og presentert av barnebarnet Christoffer Hals Gylseth som med rette kaller mormoren en kulturell ildsjel på Ringerike.

 

Live Ytrehus var den neste som presenterte sin artikkel. Hun har skrevet om orienteringssporten på Ringerike, som hun kaller o-sportens eldorado. Med stor entusiasme skildrer hun denne spennende sporten som passer for hele familien og de fleste aldersgrupper fordi den kan utøves både som treningsaktivitet og konkurranseidrett. Og siden artikkelforfatterens klubb, Ringerike orienteringslag, fyller 50 år i 2022, passer det godt med en jubileumskavalkade over klubbens historie.

 

Mens o-løperne flyr i skogen, flyr andre på vinger over Steinsfjorden. I en fyldig artikkel forteller Olav Laurhammer om «Folk og fly på Steinsisen». De fleste av heftets lesere vil nok bli overrasket over hvor stor denne flyaktiviteten har vært både i krig og fredstid, og fortsatt er Steinsfjorden flysportens lekegrind, ifølge artikkelforfatteren. En rekke nye og gamle bilder av fly i aksjon på fjorden gjør artikkelen ekstra spennende for flyentusiaster.

 

Nestoren blant årets bidragsytere var Maren Anita Olerud som ble presentert som en veteran i Heftet Ringerike. Allerede i 1977 hadde hun sin første prosatekst på trykk i bladet, og året etter var «Sang til Ringerike» åpningsdiktet da heftet feiret sitt 50-årsjubileum. Det var derfor ekstra stas å kunne presentere Maren Oleruds diktsamling M.A O.s vers i vårt jubileumsnummer, og applausen ville ingen ende ta etter at 86-åringen selv hadde framført fire av disse diktene.

 

Deretter fulgte Per M. Haakenstads uhøytidelige presentasjon av Motorklubben Gnist som kunne tilby fartsglad ringeriksungdom et rusfritt miljø i en tiårsperiode fra midt på 1960-tallet. De tøffe gutta fra Gnist pryder også forsida på årets nummer og står som representanter for den nye ungdomskulturen som vokste fram etter annen verdenskrig.

 

Vår faste tegner Øyvind Tingleff fikk æren av å avslutte presentasjonsrunden. For første gang har en tegneserie fått plass i Heftet, og ifølge Tingleff selv er teksten «stjælt» fra Reidar Holtvedts bok Historier fra Krokskogen. Denne unike tegneserien handler om den sagnomsuste tjuven Fleske-Lars som på 1830-tallet tømte mange velfylte stabbur på Ringerike i sin kamp for å overleve i ei hule på skauen.

 

Mange flere artikler hadde fortjent omtale i dette referatet, men nå er det opp til den enkelte å kjøpe det fyldige jubileumsheftet som redaktør Anne Sofie Hval omtaler som «en velfødd hundreåring i sitt livs form». Her er det garantert noe for enhver smak!